Mitä äitiys merkitsee? Itähelsinkiläiset äidit vastaavat

Äitienpäivän lähestyessä kysyimme itähelsinkiläisiltä äideiltä, mitä äitiys ja vanhemmuus heille merkitsee, ja miten he toivoisivat päivää juhlistettavan.

Perinteisesti Suomessa äitienpäivään kuuluu aamiaisen tarjoaminen sänkyyn ja äidin hemmottelu pitkin päivää kukkien ja herkkujen muodossa. 1900-luvulla Yhdysvalloissa äitien juhlistaminen alkoi yksityishenkilöiden toiveesta, ja juhlapäivä rantautui Suomeen vuonna 1918.

Suomen ensimmäistä äitienpäivää vietettiin Alavieskan koululla 7.7.1918, ja juhlaan kutsuttiin erityisesti kaikkien sisällissodassa kaatuneiden äidit juhlistettaviksi. Seuraavana vuonna äitienpäivää vietettiin jo maanlaajuisesti, ja 1920-luvulta eteenpäin monet järjestöt viettivät näyttäviä äitienpäivän juhlallisuuksia. 1930-luvulla myös korttivalmistajat liittyivät juhlintaan mukaan, kun äitienpäivän kortit ja adressit yleistyivät.

Mutta millaista äitiys on vuonna 2022? Kysyimme itähelsinkiläisiltä äideiltä äitienpäivän merkityksestä ja juhlaperinteistä.

Äitinä oleminen on ikuista, eikä lopu siihen kun lapsi täyttää 18 vuotta. Kotimaassani roolijaot ovat vahvat, ja perinteisesti äidin tehtäviin kuuluu hoitaa kaikki mikä liittyy kotiin. Isät eivät auta kovin paljon. Tämän myötä äitiys on Suomessa hyvin erilaista, ja mieheni auttaa minua täällä arjessa paljon.

Kotimaassani äideille kuuluvaa erityistä juhlapäivää ei ollut. Äitienpäivän juhlaperinteisiimme kuuluu kakun leipominen ja kortin askarteleminen.

Prameela Itä-Helsingistä

 

Näen äitiyden eräänlaisena jatkumona. Jokaisella meistä on äiti, ja äidiksi tuleminen tai äitinä oleminen tarkoittaa, että on osa tuota suurta joukkoa. Tästä huolimatta äitiys on aina ainutlaatuista ja uniikkia, ja ehkä myös toivoa paremmasta huomisesta. Jokainen sukupolvi muokkaa maailmaa omanlaisekseen, ja piirun verran paremmaksi.

On hienoa, että äitien merkitys korostuu äitienpäivänä niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Vaikka rakastankin isoja ja pieniä juhlahetkiä, olen äiti 365 päivää vuodessa kellon ympäri, joten en koe yhtä päivää erityisen merkittäväksi muiden päivien joukossa. Meillä äitienpäivä on äidin päivä lapsen kanssa. Silloin tehdään jotain kivaa yhdessä.

Aino Mellunkylästä

 

Äitienpäivää kauppakeskus Itis juhlistaa tulevana viikonloppuna kauppakeskuksessa ja kutsuu kaikki juhlistamaan äitejä ja äitiyttä.

Äitienpäivänä 8.5. Viipurin lauluveikot esittävät Itiksen keskusaukiolla äideille serenadin kello 14 ja 14.30. Modernia suomipoppia ysärivivahteella on puolestaan luvassa toisessa kerroksessa infopisteen jälkeisellä sillalla kello 16, kun artistit Aino ja Noora esiintyvät.

Äitienpäivän lahjaideoiden näyttely on Itiksen keskusaukiolla torstaista 5.5. sunnuntaihin 8.5.

 

Lähteet:

Museo- ja tiedekeskus Luuppi: https://www.ouka.fi/oulu/luuppi/-aideista-parhain